West Village Pied-à-terre

West Village Pied-à-terre


Project Credits
Principals
Marianne Hyde, Stas Zakrzewski
Project Team
Deniz Secilmis
General Contractor
Zibi Construction
Millwork
Prowood Inc.
Concrete
Get Real Inc.
Photography
ZH Architects

This project was a complete renovation of an intimate pre-war apartment in the West Village of New York City. The clients intended to use the space primarily as a pied-à-terre for their regular extended visits to the city.

The irregular footprint and small, disconnected spaces in the existing apartment led to a strategy where ZH reorganized the location of the existing public and private spaces. The living, dining and kitchen areas were relocated to look out to the street and both bedrooms to overlook the quiet rear garden. To maximize sight-lines and light within the space, doors were designed to be full height and to pocket discreetly away, allowing the apartment to operate as an open plan the majority of the time. Custom oak woodwork wraps the perimeter of the apartment on the North and East walls and becomes an organizational component of the apartment, housing the majority of the storage, seating, cooking and entertaining functions.

Clean architectural lines are combined with handcrafted materials such as reclaimed wood flooring and poured-in-place concrete to bring a softness and tactility to the project.

POPULAR BLOG POSTS


  1. 10 Frequently Asked Questions About Passive House Design
  2. Meet Itzy & Bo, Passive House Owners from Brooklyn, New York
  3. The Ethical Case For Cross-Laminate Timber Construction in Passive House Design
  4. Is CLT the Architectural Solution to the Building Demands of the 21st Century?
  5. From XS to XXL: How We See the Future of Passive House Design